Ga naar inhoud
Documentaire reconstrueert het leven van de joodse Eli Weinberg (1908-1982) die zijn geboorteland Letland in 1929 ontvluchtte om te ontkomen aan het antisemitisme en het opkomende fascisme en in Zuid-Afrika aangeland weer geconfronteerd werd met rassenongelijkheid.
De joodse revolutionair Eli Weinberg (1908-1982) ontvluchtte zijn geboorteland Letland in 1929 om te ontkomen aan het antisemitisme en het opkomende fascisme. Eenmaal in Zuid-Afrika aangeland ontmoet Weinberg weer rassenongelijkheid. `Zij het dat het racisme ditmaal niet in de eerste plaats tegen de joodse minderheid is gericht, maar tegen de zwarte meerderheid', zoals de voice-over het stelt. De filmmaker huurt het vroegere huis van Weinberg om vandaaruit diens leven en drijfveren te reconstrueren. Weinberg gebruikte zijn camouflage als gevierde society-fotograaf in een blanke buitenwijk handig om via de achterdeur te strijden tegen de apartheid. Veel foto's van bijvoorbeeld Nelson Mandela, die tijdens diens gevangenschap 27 jaar lang werden afgedrukt op posters en dergelijke, zijn van de hand van Eli Weinberg. Mandela komt aan het woord in de film, evenals nabestaanden, medestrijders en oud-activisten.

Credits

Camera
Set geluid
Mixage
Omroep
VPRO TV

Titel: De donkere kamer van Eli Weinberg
Jaar: 2004
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma, Panorama
Editie: NFF 2004

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.