Ga naar inhoud
Filmmaakster reconstrueert haar leven als jong meisje, samen met haar moeder, in Bhagwan-communes. Ze confronteert haar moeder nu met misstanden, waarbij destijds niet tijdig is ingegrepen. Communekind kreeg de Prijs van de stad Utrecht.
Maroesja Perizonius reisde als zesjarige met haar moeder naar India, waar ze van Bhagwan een nieuwe naam kreeg: Ma Prem Chandra. Ze volgden de leer zeven jaar lang. Met oude foto's en filmopnamen, en door de communegebouwen opnieuw te bezoeken, reconstrueert Perizonius haar jeugd in de Bhagwan-beweging. Ze praat onder anderen met de toenmalige Amsterdamse communeleidster en vooral met haar moeder. Die wilde haar kind zelf beslissingen laten nemen; Perizonius meent dat ze daar te jong voor was. Volgens haar moeder wilde ze naar de commune, volgens Perizonius klampte ze zich bij de verhuizing aan de deurpost vast. Over de Engelse kindercommune, waar Perizonius hard moest werken, zegt haar moeder: 'Ik was er eigenlijk op tegen (...), maar ik ging het niet verbieden.' Perizonius noemt de periode 'het verlies van mijn onschuld' en verwijt haar moeder, in een ongemakkelijke confrontatie, dat die niet direct ingreep toen ze als dertienjarige seksueel werd belaagd door oudere communeleden. Bekroond met de Prijs van de Stad Utrecht 2005.

Credits

Productiebedrijf
Lemming Film
Omroep
NCRV TV

Titel: Communekind
Jaar: 2004
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma, NFF Debuutcompetitie
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Filmprijs van de Stad Utrecht (2005)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.