Speelfilmde­buut van regis­seur Colette Bothof over de kort­stondige gepas­sioneerde liefde tussen de intel­li­gente, dromerige Marleen en de rebelse Vince aan de Zuid Spaanse kust.
Speelfilmde­buut opent met de idyl­lische beelden van een zonover­goten verlaten strand aan de Zuid-Spaanse kust. Daar ontmoet de intel­li­gente, dromerige Marleen (Carice van Houten) de rebelse Vince (Dragan Bakema). Het is liefde op het eerste gezicht. Met een observerende camera en sfeer­rijke beelden verhaalt de film van hun kort­stondige gepas­sioneerde relatie. Marleen werkt in een Spaans bejaar­den­huis. Vince is een vrijbuiter die met zijn auto de Sahara wilde doorkruisen, maar door autopech in een oude vissers­boot op het strand belandde. Marleen trekt al snel bij Vince in. De buiten­wereld lijkt niet meer te bestaan; ze luieren in een hangmat, zwemmen, maken ritjes op de motor. Marleen raakt steeds meer geob­sedeerd door Vince, maar des te meer liefde ze geeft, des te meer neemt Vince afstand. Als hij op een avond niet thuis komt raakt ze in paniek. De film is opgenomen aan de Spaanse Costa de Almeria. De titel duidt op het Oud-Hollandse kinder­liedje waarin witte en zwarte zwanen symbool staan voor engelen die mensen bij geboorte (wit) en dood (zwart) begeleiden.

Credits

Producent
Coproducent
Production Design
Sound Design
Montage
Muziek

Titel: Zwarte zwanen
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 27 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf winnaar

Beste Sound Design (2005)
Bart Jilesen

Gouden Kalf nominaties

Beste Acteur (2005)
Dragan Bakema
Beste Actrice (2005)
Carice van Houten
Beste Muziek (2005)
Han Otten
Beste Camera (2005)
Richard Van Oosterhout

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01