In W.O.II sloten zo’n 25.000 Neder­lan­ders zich vrijwillig aan bij de Duitse Waffen-SS. In deze open­har­tige, soms schokkende docu­men­taire vertellen zes van hen waarom ze destijds tot die keuze kwamen.

Een lokkende adver­tentie uit Volk & Vader­land, kamer­aad­schap, of een beter leven — de redenen waarom zo’n 25.000 Neder­landse jonge­mannen zich in de Tweede Werel­doorlog vrijwillig aansloten bij de Duitse Waffen-SS zijn uiteen­lopend. Voor het eerst vertellen enkele van hen over hun ervaringen. Ik zat in t schip. Dom, dom, dom!’ Een van hen zocht als naïeve jongeman het avon­tuur, maar besefte te laat waar hij voor tekende. Een ander koos bewust voor zijn lidmaatschap. Als kansarme Amster­dammer kreeg hij eindelijk die felbegeerde status: Er gaat iets van ontzag uit als je in dat uniform loopt en een Duitse soldaat je groet. Dan word je gedragen.’ Dat joden moesten wijken, realiseerde hij zich. Ja, die gingen naar Buchen­wald. Ik zeg maar zo: weg is weg.’
Seelen inter­viewt zes Zwarte soldaten’ die onverbloemd over hun verleden spreken. Hun schokkende, emotionele verhalen worden begeleid door archief­beelden uit die periode.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: Zwarte soldaten
Jaar: 2011
Duur : 48 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2011)
Joost Seelen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte