In W.O.II sloten zo’n 25.000 Nederlanders zich vrijwillig aan bij de Duitse Waffen-SS. In deze openhartige, soms schokkende documentaire vertellen zes van hen waarom ze destijds tot die keuze kwamen.

Een lokkende advertentie uit Volk & Vaderland, kameraadschap, of een beter leven - de redenen waarom zo’n 25.000 Nederlandse jongemannen zich in de Tweede Wereldoorlog vrijwillig aansloten bij de Duitse Waffen-SS zijn uiteenlopend. Voor het eerst vertellen enkele van hen over hun ervaringen. ‘Ik zat in ’t schip. Dom, dom, dom!’ Een van hen zocht als naïeve jongeman het avontuur, maar besefte te laat waar hij voor tekende. Een ander koos bewust voor zijn lidmaatschap. Als kansarme Amsterdammer kreeg hij eindelijk die felbegeerde status: ‘Er gaat iets van ontzag uit als je in dat uniform loopt en een Duitse soldaat je groet. Dan word je gedragen.’ Dat joden moesten wijken, realiseerde hij zich. ‘Ja, die gingen naar Buchenwald. Ik zeg maar zo: weg is weg.’
Seelen interviewt zes ‘Zwarte soldaten’ die onverbloemd over hun verleden spreken. Hun schokkende, emotionele verhalen worden begeleid door archiefbeelden uit die periode.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Zuidenwind Filmprodukties
Omroep
NCRV TV

Titel: Zwarte soldaten
Jaar: 2011
Duur : 48 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2011)
Joost Seelen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still