Documentaire over het werk van de controversiele fotograaf Roger Ballen. Zijn portretten van arme blanke Zuid-Afrikanen en tonen deze mensen onbarmhartig in al hun uitzichtloosheid, treurigheid en chaos.
`Mijn foto's gaan over mij. Elke foto onthult een ander aspect van wie ik ben'. Het werk van fotograaf Roger Ballen is controversieel. Zijn portretten van arme blanke Zuid-Afrikanen, van wie hij meerderen al twintig jaar lang regelmatig fotografeert, tonen deze mensen onbarmhartig in al hun uitzichtloosheid, treurigheid en chaos. Zijn werkwijze heeft veel verontwaardigde reacties opgeroepen. Saskia Vredeveld volgde Roger Ballen terwijl hij aan het werk is met zijn assistente Jenny da Silva, die de gefotografeerden behandelt als was zij directe familie. Het levert somber stemmende, maar ook vrolijke beelden op. De fotograaf brengt leven in het vaak deerniswekkende bestaan van zijn onderwerpen en geeft ze een gezicht. Zonder morren schikken ze zich naar zijn wensen voor bizarre ensceneringen, zoals die van een parkietje op een tegen de muur getimmerde tak, boven een broodmager vrouwtje verborgen onder een deken. `Ik heb een dringende behoefte in chaos te duiken, ' zegt Ballen. 'Op die manier kan ik omgaan met mijn eigen angsten.'

Credits

Distributie
Productiebedrijf
Springbok Film
Omroep
NTR

Titel: Zelfportret, Roger Ballen
Jaar: 2002
Duur : 51 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.