Sinds de Russen het steppestaatje Tuva inlijfden is er veel verboden, maar in het worstelen kan de Tuvaan nog altijd zijn nationale trots kwijt.
Tuva ligt tussen Mongolië en Rusland. In 1944 werd het staatje ingelijfd door de Sovjet-Unie, tegenwoordig maakt het deel uit van de Russische Federatie. 'Er was een tijd dat we zonder prikkeldraad leefden', weet de herder die we op de wijde steppen zijn kudde zien drijven. 's Zomers kon je gewoon naar Mongolië trekken. Ja, er is veel verboden sinds de Russen kwamen, maar Goeresh, het Tuvaanse worstelen, kunnen ze het volk niet afnemen. Als er in Tuva een zoon wordt geboren dromen de ouders dat hij een groot worstelaar gaat worden. In de jaren negentig was onze herder Goeresh-kampioen en ook nu nog staat hij zijn mannetje.' Terwijl in de hoofdstad Kyzyl Russische vlaggen wapperen en marcherende soldaten Russische liedjes zingen, komen de Tuvaanse worstelaars met tientallen tegelijk in hun kleurige pakjes het veld op. Het standbeeld van Lenin kijkt toe. Onderdeel van een serie over kleine naties en volken en de bijzondere sporten waar die hun nationale trots in kwijt kunnen.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
ThankEve productions

Titel: Wildcards 2008 - Small Nations, Big Games - Tuvan Khuresh
Jaar: 2010
Duur : 10 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still