Onthul­lende blik in het leven van soldaten en hun slachtof­fers na de burg­eroorlog in de Volk­sre­pub­liek Congo, waarin verkrachting als oorlogswapen gold. Honderd­duizenden meisjes en vrouwen ondergingen dit lot.
Zolang er oorlogen zijn wordt er door mannen met wapens verkracht. Nergens in de geschiedenis was deze prak­tijk zo wijd­ver­breid en geweld­dadig als in de Volk­sre­pub­liek Congo. Enkele honderd­duizenden meisjes en vrouwen ondergingen de afgelopen jaren dit lot en het getal stijgt nog steeds. Dit ontwricht het hele land, omdat een vrouw die verkracht is met de nek aangekeken wordt. Pas nu komt er inter­na­tionale aandacht voor deze misdaad. Weapon of War toont niet alleen de slachtof­fers van verkrachting als wapen in de oorlog, maar ook de daders. Zonder veel opsmuk vertellen beide kanten hun verhaal. Ook zonder sensa­tionele beelden is de beschri­jving door een ex-rebel bloed­stol­lend. Vooral omdat het meisje daarna haar kant van het verhaal vertelt. Duidelijk wordt dat ook de daders vaak kampen met post­trau­ma­tische stress, wat een veilighei­d­srisico voor het land betekent. Een aalmoeze­nier probeert het gedrag van soldaten te veranderen.

Titel: Weapon of War
Jaar: 2009
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2010)
Ilse van Velzen
Beste Korte Documentaire (2010)
Femke van Velzen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte