Korte documentaire over een hele normale huis-tuin-en-keuken-kater die dagelijks voor de deur van een ziekenhuis zit. Hij vormt opmerkelijk gezelschap en biedt troost aan de bezoekers en patiënten.

Voor de draaideur van een ziekenhuis zit een kat. Een hele normale huis-tuin-en-keuken-kater. ‘Die zit er altijd, da’s een vaste klant’, zegt een man die net het pand verlaat. Voor mensen die hun zieke geliefden bezoeken, of patiënten die buiten een frisse neus halen of een sigaretje roken op een van de bankjes voor de deur, vormt deze opmerkelijke kater een aangenaam en troostrijk gezelschap. ‘Het is een beetje een mascotte voor me’, vertelt een vrouw terwijl ze een sigaret opsteekt, ‘Als hij er is, gaat het goed met me.’ De kat, die zich soms wel, soms niet laat aanhalen, lijkt onverstoorbaar. Hij zit, bestudeert zijn omgeving en zwiept wat met z’n staart. Brand streek voor deze korte documentaire neer op de favoriete plek van het dier en laat vaste bezoekers aan het woord over ziekte, het leven, afscheid nemen en bewust zijn van wat je hebt. Negen levens, gezien door de ogen van een kat.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
DOXY
Omroep
Human TV

Titel: Wat de kat ziet
Jaar: 2011
Duur : 18 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2011)
Kim Brand

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still