Schilderachtig portret van een uiterwaard aan de Nederrijn, gefilmd gedurende zeven jaar. Weidse vergezichten en close-ups van de natuur, van dieren en planten. Maar de mens is nooit ver weg.
Zeven jaar lang maakten regisseurs Albert Elings en Eugenie Jansen opnamen in De Loowaard, een uiterwaard aan de Nederrijn bij Duiven. Tussenteksten markeren chronologisch de voorbijgaande jaren. Aan het einde van jaar één wordt een bord onthuld: `Betreden van dit ruige gebied is op eigen risico'. De documentaire is grotendeels woordenloos, heeft geen voice-over of muziek. De camera is een bezoeker, die beelden verzamelt van een gebied in voortdurende verandering. Weidse vergezichten als bewegende schilderijen, van een man en zijn hond die door een bedauwd landschap lopen of van een kudde wilde paarden, worden afgewisseld met close-ups van planten en dieren. We zien natuur, schapen, rietkragen, stukken land die onder water verdwijnen. Maar de mens is nooit ver weg. Iemand loopt door het gebied en maakt aantekeningen. Boeren vrezen wildgroei van distels. Er wordt gekampeerd uit protest tegen de Betuwelijn. Schoolkinderen komen op excursie, met een oefenboek. En de wilde runderen krijgen een geel oormerk.

Credits

Set geluid
Muziek
Productiebedrijf
Ruim Kader Films
Omroep
VPRO TV
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Voorland
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf nominaties

Beste Sound Design (2005)
Michel Schöpping
Beste Sound Design (2005)
Marc Lizier

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still