Registrerende documentaire geeft, via het leven van de dertienjarige Johan uit Jakarta die door zijn ouders naar een mosliminternaat gestuurd wordt, een intrigerende inkijk in de grootste moslimgemeenschap van de wereld.
Na een handgemeen om een duif sturen zijn ouders de dertienjarige Johan uit Jakarta naar een mosliminternaat elders in Indonesië. 'Iemand die van de Koranschool komt, krijgt respect in de maatschappij.' De camera volgt Johan naar het internaat, is bij alle lessen en rituelen aanwezig en legt vast hoe Johan krijgt uitgelegd dat Osama bin Laden een held is, omdat die ongelovigen bestrijdt. De camera registreert ook hoe Johan huilend aan de rand van een rietkraag opbiecht naar huis te willen. De tegenargumenten van zijn nieuwe leraren halen niets uit. Op de dag dat een bomaanslag op het Marriott Hotel in Jakarta wordt gepleegd, ontsnapt Johan naar huis. Regisseur Leonard Retel Helmrich interviewt niet, maar registreert en geeft een intrigerende inkijk in de grootste moslimgemeenschap van de wereld.

Credits

Uitvoerend Producent
Production Design
Omroep
VPRO TV

Titel: Vlucht uit de hemel
Jaar: 2003
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2004

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2004)
Leonard Retel Helmrich

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still