Wat etnisch profileren is, denken we te weten, maar hoe vóelt het? Nederlanders doen verslag van hun soms bizarre en onthutsende ervaringen met de politiecontroles, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakt.
Al jaren stuurt de politie aan op het uitvoeren van proactieve straatcontroles om zo meer gajes te vangen. De praktijk is dat Nederlanders met een migratie-achtergrond regelmatig staande worden gehouden, zonder dat er sprake is van strafbare feiten. De leraar, de militair, de advocaat, de rapper, de collega-politieagent en andere gekleurde Nederlanders vertellen indringend over onmacht, irritatie, vernedering, vervreemding, woede en hoe het voelt om bij voorbaat verdacht te zijn. Een wrange maar inzichtelijke aanklacht tegen etnisch profileren.

Credits

Productiebedrijf
Hollandse Helden
Omroep
KRO-NCRV
Research
Controle Alt Delete

Titel: Verdacht
Jaar: 2018
Duur : 51 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2018

Maatschappij

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.