Een persoonlijke zoektocht van schrijfster Sana Valiulina naar het verleden van haar stille, ondoorgrondelijke vader, die tien jaar in een Stalinistisch strafkamp zat. Indringend en ontroerend.

Eerder toonde Aliona van der Horst in de met een Gouden Kalf bekroonde film Liefde is aardappelen (2017) het Russische verleden aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis. Op overeenkomstige manier gebruikt ze in Turn Your Body to the Sun de persoonlijke zoektocht van de Nederlands-Russische schrijfster Sana Valiulina en haar zus Dinar als uitgangspunt voor een indringende en ontroerende historische verkenning. Na de dood van haar vader gaat Sana op zoek naar de zwarte gaten in diens leven en de tien loodzware jaren in een Goelag-strafkamp. Met intieme brieven, dagboeken en unieke historische kleurbeelden wordt een zowel persoonlijk als universeel verhaal verteld dat nog steeds diepe sporen achterlaat.

De grens bereikt
Deze film is opgenomen in ons themaprogramma De grens bereikt. Op zaterdag 24 september is deze film te zien na de voorfilm It Will Rain. In dit programma staan we stil bij oorlogssituaties die mensen uiteendrijven en tegenover elkaar laten staan. In de films die in dit programma centraal staan, slaan mensen op de vlucht of moeten ze kiezen tussen twee kwaden. Maar ze gaan ook over de opmerkelijke veerkracht en weerstand die mensen in oorlogssituaties mee kunnen dragen. Bij iedere film is een uitgebreid nagesprek met gasten die meer over het onderwerp van de film weten. De gesprekken worden geleid door journalist, programmamaker en debatleider Bahram Sadeghi.

In dit programma zijn te gast:
Regisseurs Amir Zaza en Aliona van der Horst en
Sjeng Scheijen: slavist en specialist in Russische cultuur

Credits

Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Postproductiebedrijf
Productiebedrijf
Docmakers
Turn_Your_Body_To_The_Sun_Poster.jpg

Titel: Turn Your Body to the Sun
Jaar: 2021
Duur : 1 uur, 33 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Thema: Familie, Identiteit, Maatschappij, Politiek, De grens bereikt
Editie: NFF 2022

Bekijk trailer

Stills

Stills
Stills