Verfilming van Grun­bergs bekroonde roman over een ogen­schi­jn­lijk welvarende man die zijn baan kwij­traakt om er vervol­gens achter te komen dat hij alles (dochters, vrouw, zichzelf) allang had verloren.
De verfilming van de meerdere malen bekroonde, gelijk­namige roman van Arnon Grun­berg uit 2006 is het portret van een man die ooit alles had (vrouw, kinderen, werk en een miljoen), maar na zijn ontslag ontdekt dat hij eigen­lijk niets meer heeft. Jörgen Hofmeester is, kortom, een typisch Grun­berg-personage: over­bodig, machteloos, en vol schaamte. Zijn vrouw heeft hem allang verlaten, zijn ene dochter is naar Frankrijk vertrokken en zijn andere dochter, zijn hoog­be­gaafde lievelingetje Tirza, is met haar Marokkaanse vriend Choukri naar Namibië afgereisd en laat niets van zich horen. Regis­seur Van den Berg heeft het heden en verleden verrader­lijk innig met elkaar verw­even, analoog aan de ervaring van Hofmeester. De getergde vader vliegt ten einde raad naar Namibië om zijn verloren gewaande dochter op te sporen. Maar in het Afrikaanse woesti­jn­land wacht, natu­urlijk, geen verlossing. Hij komt er op onthut­sende wijze achter wat er met Tirza is gebeurd.

Titel: Tirza
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 42 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2010

Gouden Kalf winnaar

Beste Montage (2010)
Job ter Burg (NCE)
Beste Regie (2010)
Rudolf van den Berg

Gouden Kalf nominaties

Beste Muziek (2010)
Bob Zimmerman
Beste Acteur (2010)
Gijs Scholten van Aschat
Beste Vrouwelijke Bijrol (2010)
Sylvia Hoeks

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2010)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte