Surrealistisch politiek drama over een gepensioneerde schoonmaker die twintig jaar geleden uit Afghanistan naar België vluchtte. Een ontmoeting confronteert hem met zijn verleden.
Surrealistisch politiek drama in vijf aktes speelt zich af op een dag in Brussel. Bâbak is een gepensioneerde schoonmaker die twintig jaar geleden uit zijn vaderland Afghanistan naar België vluchtte. Hij probeert zijn verleden te vergeten. In het vervallen pension waar hij al sinds jaar en dag woont, ontmoet hij aan de ontbijttafel een nieuwkomer. Het is de vriendelijke maar mysterieuze Sârbân die zegt op zoek te zijn naar een verloren familielid. Na het ontbijt gaat ieder z'n eigen weg. Bij een tweede ontmoeting komen Sârbâns verhalen griezelig sterk overeen met aspecten uit Bâbaks verleden. Bij het middageten vindt opnieuw een ontmoeting plaats: Sârbân heeft een authentieke Afghaanse maaltijd voor Bâbak bereidt. Beetje bij beetje blijkt dat de vreemdeling meer weet van Bâbaks verleden en wordt de sfeer steeds grimmiger.

Credits

Scenario
Set geluid
Productiebedrijf
Isabella Films
Omroep
ZDF Filmredaktion ARTE
NTR
Distributie
A-Film Distribution

Titel: The Crossing
Jaar: 1999
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2000

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.