Documentaire over de Tea Opera van de Chinese componist Tan Dun en over de rol van thee en oosterse filosofie in zijn werk. Met muziekfragmenten, interviews en (soms abstracte) sfeerbeelden.
Regisseur Scheffer filmde een uitvoering van de Tea Opera van de Chinese componist Tan Dun (die in 2001 met zijn filmmuziek voor Crouching Tiger, Hidden Dragon een Oscar won). Hij doorsnijdt de opnamen met interviews met Dun, regisseur Pierre Audi en librettist Xu Ying, over de opera en over de rol van thee en oosterse filosofie in het werk. Met monochrome, soms abstracte beelden (in geel, blauw, rood, groen), close-ups van planten en bloemen en beelden van Chinese natuur en mensen (soms versneld of vertraagd, soms in zwart-wit) spiegelt hij de gestileerde opera-uitvoering en de reflectieve muziek van Dun. Thee is volgens Dun niet alleen de `spiegel van de ziel', maar ook van `de hele geschiedenis' en van `alle menselijke activiteiten'. En dan gaat het vooral om het drinken, zoals in de opera wordt gezongen: `Thee verbouwen is moeilijk, thee plukken is moeilijker, maar van thee genieten is het moeilijkst!' Scheffer toont daarbij ook beelden van een theeceremonie, de traditionele, rituele manier van thee drinken.

Credits

Scenario
Set geluid
Sound Design
Muziek
Productiebedrijf
Allegri Film
Omroep
NTR
AVRO TV
Distributie
Idéale Audience Int.

Titel: Tea
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 36 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2014

GeschiedenisKunst & CultuurInternationaalMuziek

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.