Achter­vol­gings­drama. Als de politie de ontsnapte tbs’er Johan van der S. op de hielen zit, gijzelt hij de dertien­jarige Tessa. Op weg naar België laat de onheil­spel­lende man een spoor van gruwelijk geweld na.
In een achter­vol­gings­drama met opval­lende sound­track onder­zoekt regis­seur Pieter Kuijpers de onbereken­bare geestes­gesteld­heid van een tbs’er. Johan van der S. (Theo Maassen) wordt vero­ordeeld tot een levenslang verblijf op de longstayafdeling van de kliniek. Hij kan zich niet bij het vonnis neer­leggen en ontsnapt om zijn moeder te zoeken. Zij kan getu­igen dat hij onschuldig is aan de lust­moord op zijn zusje en dat hij zijn vader slechts vermoord heeft om zijn zusje te beschermen. Alras zit de politie hem op de hielen en dus gijzelt Johan de dertien­jarige Tessa (Lisa Smit). Samen rijden ze naar België. Johan laat een spoor van gruwelijk geweld na — dat telkens achteraf in beeld komt — en doet onder­tussen oprecht zijn best lief te zijn voor het kwets­bare puber­meisje. Door het verhaal bij het perspec­tief van Johan te houden balanceert ook de kijker tussen medeli­jden en vrees voor deze onheil­spel­lende man.

Titel: TBS
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 27 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf winnaar

Beste Production Design (2008)
Elsje de Bruijn

Gouden Kalf nominaties

Beste Acteur (2008)
Theo Maassen

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2008)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte