1942. In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit een belan­grijke medew­erker van de Jood­sche Raad hand­jeklap met de SS te spelen, waarmee hij honderden kinderen van trans­port naar de concen­tratiekampen weet te redden.

Anno 1942 werkt Walter Süskind in het door de Duit­sers bezette Amsterdam bij de Jood­sche Raad, het bestu­urlijke orgaan dat door de nazi’s in het leven werd geroepen met als doel de depor­tatie van de Neder­landse Joden effi­ciënt te laten verlopen. Als hoofd van de Holland­sche Schouw­burg, door de bezetter als depor­tatiecen­trum aangewezen, is Süskind verant­wo­ordelijk voor een soepele doorstroom. Een helse taak. Toch weet hij, middels hand­jeklap met de SS en met behulp van het Amster­damse Studen­ten­verzet, een aantal volwassenen en honderden kinderen te redden van depor­tatie naar de verni­etig­ingskampen. Maar met het toen­emen der razzia’s riskeert Süskind — net zo Joods als de gede­por­teerden — de veiligheid van zijn eigen gezin. Waarge­beurd helden­drama over een menselijk licht­puntje in een van de zwartste bladz­i­jdes uit de Neder­landse geschiedenis.

Titel: Süskind
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 53 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2012

Oorlog & VredeGeschiedenis

Gouden Kalf winnaar

Beste Vrouwelijke Bijrol (2012)
Olga Zuiderhoek

Gouden Kalf nominaties

Beste Production Design (2012)
Hubert Pouille
Beste Acteur (2012)
Jeroen Spitzenberger

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2012)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte