1942. In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit een belangrijke medewerker van de Joodsche Raad handjeklap met de SS te spelen, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden.

Anno 1942 werkt Walter Süskind in het door de Duitsers bezette Amsterdam bij de Joodsche Raad, het bestuurlijke orgaan dat door de nazi’s in het leven werd geroepen met als doel de deportatie van de Nederlandse Joden efficiënt te laten verlopen. Als hoofd van de Hollandsche Schouwburg, door de bezetter als deportatiecentrum aangewezen, is Süskind verantwoordelijk voor een soepele doorstroom. Een helse taak. Toch weet hij, middels handjeklap met de SS en met behulp van het Amsterdamse Studentenverzet, een aantal volwassenen en honderden kinderen te redden van deportatie naar de vernietigingskampen. Maar met het toenemen der razzia’s riskeert Süskind - net zo Joods als de gedeporteerden - de veiligheid van zijn eigen gezin. Waargebeurd heldendrama over een menselijk lichtpuntje in een van de zwartste bladzijdes uit de Nederlandse geschiedenis.

Titel: Süskind
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 53 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2012

Oorlog & VredeGeschiedenis

Gouden Kalf winnaar

Beste Vrouwelijke Bijrol (2012)
Olga Zuiderhoek

Gouden Kalf nominaties

Beste Production Design (2012)
Hubert Pouille
Beste Acteur (2012)
Jeroen Spitzenberger

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2012)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.