De Koerdische Nuriye Kesbir, alias Sozdar, is een voorvechtster van vrouwenemancipatie en de vrijheid van haar volk. Annegriet Wietsma schetst een betrokken portret van de controversiële en bewonderde Sozdar.
'Als vrijheid gemakkelijk te krijgen was, zou het niet nodig zijn dat er zoveel mensen voor sterven,' zegt Nuriye Kesbir, ook bekend als PKK-kopstuk Sozdar. Een voorvechtster van de Koerdische vrijheid en vrouwenemancipatie. De filmmaakster probeert met de film te ontrafelen waarom iemand als Hannie Schaft een verzetsheldin werd, terwijl Sozdar een van de gevaarlijkste vrouwen uit Europa wordt genoemd. Kesbir vluchtte op haar twaalfde met familie naar Duitsland, nadat haar Koerdische familie door Turkse soldaten uit hun dorp verdreven werd. Toen ze eind jaren tachtig zag dat de Koerden nog altijd onderdrukt werden besloot ze iets te doen voor 'de menselijkheid' en haar volk. In 1991 trok ze met de guerrillabeweging voor het eerst de bergen in om te vechten. Annegriet Wietsma legt al in 2001 contact met Kesbir wanneer deze op verdenking van terroristische activiteiten in Nederland vastzit. Met voorgelezen brieven van Kesbir, archiefbeelden van guerrilla's in de bergen en interviews met familie en vrienden, vertelt een betrokken Wietsma Kesbirs bewogen verhaal.

Credits

Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Bonanza Films
Omroep
IKON TV

Titel: Sozdar, zij die haar belofte nakomt
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.