Ontroerende en komische speelfilm over de onwaarschi­jn­lijke vriend­schap tussen de homosek­suele studen­tikoze Camiel en vrije jongen, hasjdealer en vrouwen­ver­sierder Simon.
Het noodlot brengt de homosek­suele student Camiel en vrije jongen pur sang Simon — hasjdealer en vrouwen­ver­sierder — bijeen: het begin van een onwaarschi­jn­lijke vriend­schap. Na een inci­dent zien de twee elkaar niet meer, tot ze elkaar weer ontmoeten, op eenzelfde toeval­lige wijze als die eerste keer. Ze pakken de draad weer op, maar er is iets veran­derd: Simon is onge­neeslijk ziek. Eddy Terstall voegt met Simon een hoofd­stuk aan zijn kroniek van het Amster­damse stad­sleven toe, hoewel hij zich deze keer zelfs over de lands­grenzen waagt. De bonte verza­meling van unieke karak­ters vormt de basis van komische, soms absurde en ook ontroerende situ­aties. Acteur Cees Geel, die ruwe bolster blanke pit Simon speelt, onderging voor de film een behoor­lijke meta­mor­fose: hij kwam voor de opnamen vijf­tien kilo aan, die hij tijdens het draaien in zes weken ook weer kwij­traakte. Simon kreeg in 2004 vier Gouden Kalv­eren, de SAP Jongeren Award en ontving een Gouden Film.

Titel: Simon
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 40 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf winnaar

Beste Acteur (2004)
Cees Geel
Beste Regie (2004)
Eddy Terstall
Beste Lange Speelfilm (2004)
Imko Nieuwenhuijs

Gouden Kalf nominaties

Beste Montage (2004)
Ben Isaacs
Beste Actrice (2004)
Rifka Lodeizen
Beste Scenario (2004)
Eddy Terstall

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2004)
Publieksprijs (2004)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte