Portret van de Amerikaanse performancedichter en hiphopvoorloper Umar Bin Hassan en zijn persoonlijke worsteling met de revolutie die hij zelf sinds eind jaren zestig propageerde.
Als lid van The Last Poets, een groep performance-dichters die vanaf eind jaren zestig de progressieve tijdgeest verwoordden, was Umar Bin Hassan (1948) van grote invloed op latere hiphopartiesten. In een van zijn bekendste teksten, Niggers Are Scared of Revolution, bekritiseert hij het destructieve machogedrag van zijn zwarte broeders. Dit portret concentreert zich vooral op het persoonlijke leven van Hassan, die nog altijd worstelt met demonen. Hij groeide op in armoede en had een gewelddadige, grillige vader. Zelf liet hij mede door zijn crackverslaving een treurig spoor van verbroken relaties en kinderen zonder vaderfiguur achter. Op oudere leeftijd wil hij die destructieve cyclus doorbreken.

Credits

Producent
Geluidsnabewerking
Montage
Productiebedrijf
Stichting Ideefix

Titel: Scared of Revolution
Jaar: 2018
Duur : 1 uur, 11 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2019

Kunst & CultuurGeschiedenis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.