In Zuid-Soedan leggen soldaten hun wapens neer en breken zij het brood met een nieuwsgierige vreemdeling. Namens het Rode Kruis gaat de Nederlandse ex-soldaat Albert in gesprek over oorlogsmisdaden en hoe ze te vermijden.

Van de Anglo-Egyptische koloniale onderdrukking tot de huidige burgeroorlog, Zuid-Soedan heeft altijd te maken met geweld. Deze observerende documentaire volgt Albert terwijl hij met een motorbootje het binnenland van dit prachtige, gewonde land doorkruist. Hij komt met een missie: de strijdende soldaten van dit land oorlogsrecht leren, en zo soldaten en burgers beschermen tegen een onmenselijke behandeling. Gewapend met zijn eigen militaire ervaring, zijn vastberadenheid en een reeks miniatuurbeeldjes, geeft Albert les aan uitgeputte jonge soldaten. Ondanks talloze misverstanden wil iedereen leren.

De grens bereikt
Deze film is opgenomen in ons themaprogramma De grens bereikt. Op zondag 25 september is deze film te zien na de voorfilm Buurman Abdi. In dit programma staan we stil bij oorlogssituaties die mensen uiteendrijven en tegenover elkaar laten staan. In de films die in dit programma centraal staan, slaan mensen op de vlucht of moeten ze kiezen tussen twee kwaden. Maar ze gaan ook over de opmerkelijke veerkracht en weerstand die mensen in oorlogssituaties mee kunnen dragen. Bij iedere film is een uitgebreid nagesprek met gasten die meer over het onderwerp van de film weten. De gesprekken worden geleid door journalist, programmamaker en debatleider Bahram Sadeghi.

In dit programma zijn te gast:
Abdiwahab Ali, Douwe Dijkstra en Guido Hendrikx (Rules of war)
Opoka Chistopher Arop: journalist uit Zuid-Soedan die in 2016 in Nederland arriveerde via het Shelter City programma van Justice & Peace Nederland. Zijn specialisme ligt bij data- en narratieve journalistiek.

Credits

Sound Design
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Lemming Film

Titel: Rules of War
Jaar: 2022
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Thema: Maatschappij, Politiek, De grens bereikt
Editie: NFF 2022

Stills

Stills
Stills
Stills