Deels gedramatiseerd filmessay waarin Greenaway, zoals eerder in de speelfilm Nightwatching, de theorie ontvouwt dat in Rembrandts Nachtwacht de oplossing van een moordzaak verborgen is.
Peter Greenaway's kostuumdrama Nightwatching (2007) ging niet alleen over het leven van Rembrandt, maar suggereerde ook dat in diens Nachtwacht de oplossing van een moordzaak verborgen zou zijn. Dat laatste wordt nog eens uitvoerig uit de doeken gedaan in Rembrandt's j'accuse. Het is in onze op tekst gebaseerde cultuur bedroevend gesteld met ons vermogen om beelden te 'lezen', aldus Greenaway. Vervolgens onthult hij de betekenis van dertig raadselachtige details in De nachtwacht. Die verwijzen volgens hem allemaal naar een moordcomplot, gesmeed door Frans Banning Cocq (de centrale figuur in het schuttersstuk) en andere hoge heren. Rembrandt had die samenzwering ontdekt. Zijn opdrachtgevers waren niet blij met zijn geschilderde aanklacht en zorgden ervoor dat de succesvolle kunstenaar aan de bedelstaf raakte. Waarmee ook dat raadsel is opgelost. Greenaway treedt zelf op als verteller in dit rijk en inventief geïllustreerde filmessay dat het midden houdt tussen een kunsthistorisch college en een detectiveverhaal.

Credits

Coproducent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Submarine Film
Omroep
VPRO TV

Titel: Rembrandt's j'accuse
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 26 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.