Documentaire over uitbehandelde kankerpatiënten die in de laatste fase van hun leven aangeven hoe zij die willen invullen. Filmmaker Hof kon bijna overal bij zijn en dat levert indringende beelden op.
Op de afdeling oncologie van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate moet regelmatig worden beslist over leven en dood. Uitbehandelde kankerpatiënten kunnen in de laatste fase van hun leven aangeven hoe zij die willen invullen. Gaan ze naar huis, met pijnstillende medicijnen en wachten ze de dood daar af, of kiezen ze ervoor hun lijden zo snel mogelijk te laten beëindigen? De weggeteerde Henk Landa en zijn vrouw Ali ('Om het liefste wat je hebt zo te zien, nee'), de optimistische Ewa Zalewska, de nog jonge moeder Yvonne Gerritsen, de strijdbare Marijke Brands en de oude maar taaie Giene Richters komen allemaal voor de keuze te staan. Oncoloog Joep Douma probeert hen allen zo goed mogelijk voor te bereiden en te begeleiden. Regie over eigen leven en sterven bestaat uit drie delen: over de vraag om euthanasie, over het brengen van de gevreesde diagnose en over de dilemma's tijdens een behandeling. Filmmaker Rob Hof kon bijna overal bij zijn en dat levert soms hartverscheurende, soms ontroerende, maar altijd indringende beelden op.

Credits

Regie
Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Montage
Productiebedrijf
Hof Filmproducties BV
Omroep
NCRV TV

Titel: Regie over eigen leven en sterven
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still