Docu­men­taire over zestiger jaren icoon Ramses Shaffy; de hoogti­jdagen en het ouder worden van de thans in een verzorg­ing­ste­huis wonende bohémien.
Aan het begin van de docu­men­taire verschijnt de 69-jarige Ramses Shaffy in beeld, duidelijk beschonken, en hij wankelt door zijn kamer naar de piano. Op deze ontluis­terende intro­ductie volgt een zwart-witarchiefop­name uit de jaren zestig, waarin hij samen met Lies­beth List voor een enthou­si­aste zaal zingt. Het zet de toon voor Pieter Fleury’s portret van Shaffy, nu en in de jaren zestig. Iedereen was destijds verliefd op de losbandige bohémien, vertelt Joop Admi­raal, zelf lange tijd Shaffy’s partner. Fleury inter­viewt ook List, Shireen Strooker en Louis van Dijk, leden van een vrijge­vochten gezelschap waarvan Shaffy het betov­erende middelpunt was. In archief­beelden komen enkele van hun grootste hits voorbij. Gebrek aan geld was nooit een prob­leem, Shaffy’s gebruik van alcohol werd dat wel. De goeroe van het vrije leven moest uitein­delijk worden opgenomen in een verzorgingstehuis.

Titel: Ramses
Jaar: 2002
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2015

GeschiedenisMuziekKunst & Cultuur

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Documentaire (2002)
Pieter Fleury

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte