Road­movie waarin drie vrienden een taxi van Amsterdam naar Rabat rijden. Terwijl nieuwe werelden aan hen voorbij trekken, staan vriend­schap, familie, volwassen worden en mooie ontmoetingen centraal.

Twintiger Nadir krijgt de opdracht van zijn vader om een taxi van Amsterdam naar Rabat te rijden. Op de dag van vertrek springen zijn beste vrienden Abdel en Zakaria in de auto om Nadir te vergezellen voor de autoreis door Europa. Deze trip geeft hen onverwacht de gele­gen­heid om eens werke­lijk goed te praten over hun lang­durige vriend­schap en hun deels geza­men­lijke toekom­st­plannen. De nieuwe werelden die aan hen voorbij trekken, leveren daar­naast inspir­erende ontmoetingen op. Zo valt Nadir als een blok voor een lift­ster die hen vervol­gens wegwijs maakt in Barcelona. Hoe dichter de vrienden bij Marokko komen, hoe hoger de onder­linge span­ningen echter oplopen. Hoewel deze road­movie zich afspeelt in vijf verschil­lende landen, laat het drama subtiel en indi­rect een nieuw Neder­land zien, met een gener­atie met wortels uit alle wind­streken. Het frisse, real­is­tische avon­tuur over vriend­schap en volwassen worden — gemaakt door bevriende acteurs en makers — wordt begeleid door muziek van onder meer Sef en een score van SirOJ.

Titel: Rabat
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 42 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf winnaar

Beste Acteur (2011)
Nasrdin Dchar

Gouden Kalf nominaties

Beste Film (2011)
Frieder Wallis
Beste Film (2011)
Julius Ponten
Beste Scenario (2011)
Victor D. Ponten
Beste Scenario (2011)
Jim Taihuttu

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte