Dagelijks verwerkt het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, AC Ter Apel, vele asielverzoeken. Voor het eerst in de geschiedenis laat het IND een filmmaker toe bij die procedures.
Dagelijks verwerkt het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), AC Ter Apel, vele asielverzoeken. Sommige aanvragers mogen in Nederland blijven tot het weer veilig is in het land van herkomst, de meeste worden heengezonden. Wie vlucht om werkelijke veiligheidsredenen en wie omdat de economische situatie in eigen land slecht is? In Ter Apel wordt dat uitgezocht, tegenwoordig middels de 48-uurs procedure. Dat betekent: direct toewijzing of uitzetting. Voor het eerst in de geschiedenis laat het IND een filmmaker toe bij die aanvraagprocedures. Roelofs registreert de vaak niet malse gesprekken en IND-medewerkers die dagelijks worstelen met de opdracht en morele en ethische vragen. Er is veel fraude en men moet steeds vaker vaststellen dat vluchtelingen uit échte oorlogsgebieden geen geld hebben om mensensmokkelaars te betalen. Daarom volgt Roelofs ook een Nederlandse delegatie naar de grens van Irak en Syrië, waar vluchtelingen ter plekke gescreend worden en zo alsnog kans maken op asiel in Nederland.

Credits

Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Best Films
Omroep
NCRV TV

Titel: Poortwachters
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 23 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.