Aangri­jpende docu­men­taire over een oude fotograaf die in Niger als slechtziende, kreupele bede­laar wegk­wijnt, terwijl de west­erse kunst­wereld zijn nalaten­schap taxeert.
Zijn ogen zijn aange­tast door staar, dus Philippe Koud­jina maakt geen foto’s meer. Kort geleden werd hij geschept door een auto, daarom loopt hij op krukken. Zijn bijnaam was The Cheese, omdat hij mensen altijd vroeg hun gezicht in de lach­stand te trekken. Een berg foto­toestellen in zijn woonhok herin­nert aan zijn verleden als fotograaf, in de jaren na de onafhanke­lijkheid van Niger, toen het Afrikaanse conti­nent opti­mistisch vooruit keek en zich vermaakte met tafelvoetbal en de twist. De negatieven liggen nu te verpi­eteren. Toch is Koud­jina geen gedesil­lu­sioneerd man. Hij neemt het leven zoals het komt. De snel­post bezorgt hem een pakket foto’s van zijn hand, die hij geduldig signeert. Want daar hecht de west­erse kunst­wereld waarde aan. Afrikaanse colle­ga’s als Seydou Keïta en Malick Sidibé verdi­enen grof geld met hun werk, dat goede sier maakt in de museums en galeries van Parijs tot New York. Twee bewon­der­aars proberen Koud­jina onder de aandacht te brengen van een rijke verza­me­laar, maar voor­lopig zal de oude fotograaf aan de bedel­staf blijven.

Titel: Photo Souvenir
Jaar: 2006
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2006)
Martijn van Haalen
Beste Korte Documentaire (2006)
Paul Cohen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte