Portret van een reeks bekende en minder bekende mensen wier leven sterk beïnvloed is door Simeon ten Holts drie uur durende muziekstuk Canto Ostinato.

Muziek kan levens veranderen. Dat geldt voor de Canto Ostinato, een drie uur durend pianostuk, in de jaren zeventig geschreven door de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Ramón Gieling sprak met een reeks meer en minder bekende mensen op wier leven de hypnotiserende compositie een vergaande invloed had. Zo baarde Ariane Halmar haar zoon op de muziek en liet de stoere dj Arjen Bergeijk een tatoeage van de partituur op zijn arm aanbrengen, nadat hij bij de dood van zijn moeder het stuk leerde kennen. De interviews worden afgewisseld met lange fragmenten van concertregistraties, waaronder die met vier vleugels op het Centraal Station in Groningen, en een uitvoering in het Concertgebouw. De film heeft een rustig ritme en neemt, net als de compositie zelf, tijd om dieper door te dringen tot de ziel van de mens en de muziek.

Credits

Production Design
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: Over Canto
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 18 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2012

Kunst & CultuurMuziek & dans

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire) (2012)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.