Succesvolle verfilming van het beroemde boek Oorlogswinter volgt een veer­tien­jarige jongen die met jeugdig ideal­isme aan een verzets­daad begint, maar gaan­deweg te maken krijgt met de wrede werke­lijkheid van oorlog.
De verfilming van het beroemde boek Oorlogswinter van Jan Terlouw was eind 2008, begin 2009 een grote publiek­strekker voor jong en oud. Het verhaal, in conse­quent wit winter­licht gefilmd, speelt zich af tijdens de laatste, strenge winter van de Tweede Werel­doorlog in een dorpje vlakbij Zwolle. De veer­tien­jarige burge­meester­szoon Michiel is het niet eens met de gematigde lijn van zijn vader en wil dolgraag het voor­beeld van zijn oom Ben volgen die in het verzet zit. Als Michiel in contact komt met een onderge­doken Engelse piloot besluit hij, in z’n eentje, de jonge, gewonde vliege­nier te helpen ontsnappen. Onzeker over wat hij precies moet doen, maar vast­ber­aden ook iets te betekenen in de oorlog, bereidt de intro­verte Michiel zijn plan voor. Regis­seur Kool­hoven presen­teert enerz­ijds een span­nend avon­tuur met wilde achter­vol­gingen en spec­tac­u­laire ontsnap­pings­pogingen en anderz­ijds de verwar­rende belev­ingswereld van een puber die wel alles ziet, maar nog niet doorheeft waar volwassen mensen (in oorlogstijd) toe in staat zijn.

Titel: Oorlogswinter
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 43 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2009

Gouden Kalf winnaar

Beste Acteur (2009)
Martijn Lakemeier
Beste Production Design (2009)
Floris Vos
Beste Mannelijke Bijrol (2009)
Raymond Thiry

Gouden Kalf nominaties

Beste Camera (2009)
Guido van Gennep (NSC)
Beste Scenario (2009)
Mieke de Jong
Beste Scenario (2009)
Martin Koolhoven
Beste Regie (2009)
Martin Koolhoven
Beste Lange Speelfilm (2009)
San Fu Maltha
Beste Lange Speelfilm (2009)
Els Vandevorst
Beste Sound Design (2009)
Herman Pieëte (CAS)
Beste Scenario (2009)
Paul Jan Nelissen

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2008)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte