Zestienjarig Lonsdale-meisje uit Nieuwegein zoekt ruzie, kan zich slecht verdedigen tegen klasgenoten en spijbelt veel. Kortom, haar (puber)bestaan zwabbert doelloos - tot op een dag alles anders wordt.
Regisseur Simonka de Jong volgt de zestienjarige Yvette uit Nieuwegein tijdens de laatste anderhalf jaar van haar bewogen schooltijd. Yvette is op het oog een hard meisje: ze draagt Lonsdale-kleding, hangt rokend en onverschillig op het schoolplein rond en maakt ruzie met haar klasgenoten, die haar racisme niet kunnen plaatsen en ook niet willen accepteren. Yvette weet duidelijk niet goed raad met zichzelf en lijkt twee gezichten te hebben. Ze kan eruit zien als een hardcore Lonsdale-meisje, maar met haar haren los en in de intimiteit van de huiskamer is ze gewoon een verlegen puber met dromen en verlangens. De Jong volgde Yvette tijdens haar dagelijks leven, met de camera als fly-on-the-wall, en ondervraagt Yvette af en toe rechtstreeks voor de camera naar haar motieven. Plotseling komt het leven van Yvette op zijn kop te staan. Zij neemt een beslissing, die niet velen van deze spijbelende, narrige, zoekende puber verwacht zullen hebben.

Credits

Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
Human TV

Titel: Ondertussen in Nederland - Yvette
Jaar: 2008
Duur : 40 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2008)
Simonka de Jong

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.