Registratie van de fietstocht door Marokko die kunstenaar Joost Conijn ondernam met twee vrienden. Overal ontvangen Marokkanen de Nederlanders met open armen.
Stoffige afstammelingen van de Friese koe worden door hun hoeder met een stok door een landschap van gebouwblokken gejaagd. Kinderen maken ruzie over wie er uit de fietsbidon mag drinken. En een man in een jurk haast zich te helpen bij het terugplaatsen van een voorwiel. Dat zijn de openingsbeelden van Olland, de hartverwarmende registratie die kunstenaar Joost Conijn maakte van de fietstocht door Marokko, die hij met zijn vrienden John en Rogier ondernam. De film geeft een andere kijk op de Marokkanen, die in de Nederlandse samenleving geen al te best imago hebben. De reis gaat door het van toeristen verstoken achterland van Marokko, waar de fietsers werkelijk overal met open armen worden ontvangen. Ze worden de vaak nederige woningen binnengehaald en rijkelijk voorzien van voedsel en aandacht. De taalbarrière vormt daarbij geen enkele belemmering: avonden gaan voorbij met het in Arabisch en Nederlands benoemen van voorwerpen. De ontmoetingen zijn altijd bijzonder, zoals die met een vloeiend Nederlands sprekende expat, die in dezelfde straat blijkt te hebben gewoond als het ex-vriendinnetje van John.

Credits

Geluidsnabewerking
Omroep
Human TV
Distributie
Human TV

Titel: Ondertussen in Nederland - Olland
Jaar: 2007
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still