Psychologisch drama over de schrijver Bernard van der Wiele die op het politiebureau wordt verhoord wegens verdenking van moord en zo zijn bewogen leven recapituleert.
Psychologisch drama naar de gelijknamige roman van Eric Verpaele. De schrijver Bernard van der Wiele wordt op het politiebureau verhoord wegens verdenking van moord. Hij kan moeilijk uit zijn woorden komen, tot een van de rechercheurs hem een Olivetti 82 brengt. Op de schrijfmachine recapituleert Bernard zijn bewogen leven. Flashbacks tonen hoe zijn zwangere moeder in '45 door een Joods Canadese soldaat in de steek wordt gelaten. Iets wat zij het kind, Bernard, verwijt. Terwijl ze als huishoudster bij de plaatselijke dokter de kost verdient, haalt Bernard zijn zusje Claudia op van school en vertelt haar verhaaltjes. Een tragische gebeurtenis met Claudia zorgt er niet alleen voor dat de kloof tussen Bernard en zijn moeder nog groter wordt en hij een zoektocht begint naar zijn Joodse identiteit, maar blijkt verderop in zijn leven zelfs vreselijke gevolgen te hebben. Olivetti 82 is het speelfilmdebuut van regisseur Rudi van den Bossche.

Credits

Montage
Productiebedrijf
Prime Time
IJswater Films
Antares Productions
Omroep
NTR
Distributie
C-Sales en Arteco Film Financing

Titel: Olivetti 82
Jaar: 2001
Duur : 1 uur, 28 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.