Film­makers Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch docu­menteren in deze intieme film het laatste jaar uit het huwelijk van Latasters ouders. Na 65 jaar samen, voelt het oude echt­paar dat hun zo vanzelf­sprek­ende leven afbrokkelt.

Hermine van Hall schar­relt in de zonnige tuin, geni­etend van t groen en de vogels. Ger Lataster, haar echtgenoot, kijkt melan­cholisch vanuit het huis naar zijn grote liefde. Het bejaarde echt­paar voelt hun voorheen zo vanzelf­sprek­ende leven langzaam afbrokkelen. De ouderdom, Gers doofheid en Hermines dementie wegen steeds zwaarder in het dagelijks bestaan. Film­makers Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch — zoon en schoon­dochter van het echt­paar — filmen in deze intieme docu­men­taire het laatste jaar van een huwelijk dat 65 jaar duurde. Ze nemen de tijd voor scènes waarin de oudjes wakker worden, tijdens dagelijkse rituelen in en om hun huis en de soms vanzelf­sprek­ende, soms intense momenten met elkaar. De oude kunstschilder en zijn fotografe accepteren de camera als vanzelf­sprekend. De kijker wordt zo deelgenoot van hun mooie momenten, wanneer ze geni­eten van kunst en elkaar. Maar beleeft ook verdri­etiger tijden. Het uiterst persoon­lijke Niet zonder jou is hartver­war­mend en hartver­scheurend tegelijk.

Titel: Niet zonder jou
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 24 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Documentaire (2011)
Petra Lataster-Czisch
Beste Lange Documentaire (2011)
Peter Lataster

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte