In de verre toekomst moet een pacifistische prinses ecologische rampspoed én oorlogsdreiging te lijf. Vroeg en invloedrijk meesterwerk van de grondlegger van animatiestudio Ghibli, ook wel 'de Japanse Disney' genoemd.
Een hele vroege film van animégrootmeester Hayao Miyazaki, die met de opbrengst ervan zijn fameuze studio Ghibli oprichtte. In een post-apocalyptische toekomst wordt de in koninkrijkjes uiteengevallen wereld nog steeds bedreigd door ecologische schade. Een pacifistische prinses raakt tegen wil en dank betrokken bij het conflict, maar heeft genoeg vechtlust om de strijd voor de goede zaak aan te gaan. Miyazaki bewerkte zijn eigen mangareeks in wat in veel opzichten een voorloper is van zijn gelauwerde Princess Mononoke en al zijn typische elementen bevat: een onverschrokken heldin, opwindende vliegscènes, fraaie visuele vondsten, een ecologische boodschap én animatie van hoog niveau.


Titel: Nausicaä of the Valley of the Wind
Jaar: 1984
Duur : 1 uur, 57 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2017

AnimatieDramaActie & Avontuur

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.