Korte films van tien jonge anonieme Birmese filmmakers, gecombineerd met burgerjournalistiek. Een unieke, moedige en persoonlijke inkijk in het dagelijkse leven in Myanmar na de staatsgreep in 2021.

Anonieme camera's tonen de ontwikkelingen in Myanmar: van de militaire staatsgreep naar een groeiende gewapende volksopstand tegen de junta. We zien de massale protesten en acties van burgerlijke ongehoorzaamheid en de barbaarse militaire repressie waarbij in 2021 duizenden vreedzame demonstranten gedood, gevangen en gemarteld werden. De film beweegt organisch tussen documentaire en fictie, waarbij de filmmakers creatieve manieren hebben bedacht om hun protagonisten anoniem te houden. Een uiterst urgente film in een tijd waarin Myanmar bijna uit het wereldnieuws is verdwenen.

De grens bereikt
Deze film is opgenomen in ons themaprogramma De grens bereikt. In dit programma staan we stil bij oorlogssituaties die mensen uiteendrijven en tegenover elkaar laten staan. In de films die in dit programma centraal staan, slaan mensen op de vlucht of moeten ze kiezen tussen twee kwaden. Maar ze gaan ook over de opmerkelijke veerkracht en weerstand die mensen in oorlogssituaties mee kunnen dragen. Bij iedere film is een uitgebreid nagesprek met gasten die meer over het onderwerp van de film weten. De gesprekken worden geleid door journalist, programmamaker en debatleider Bahram Sadeghi.

In het themaprogramma De grens bereikt op 22 september zijn te gast:
Regisseur en producenten Petr Lom en Corinne van Egeraat
Maaike Matelski: docent Vrije Universiteit, Faculteit Sociale Wetenschappen, gepromoveerd op maatschappelijk middenveld in Myanmar.

Credits

Uitvoerend Producent
Montage
Production Design
Productiebedrijf
ZIN Documentaire B.V.
Myanmar-Diaries-Poster-A4.jpg

Titel: Myanmar Diaries
Jaar: 2022
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Thema: Maatschappij, Politiek, De grens bereikt
Editie: NFF 2022

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2022)
Petr Lom
Beste Lange Documentaire (2022)
Myanmar Film Collective

Bekijk trailer

Stills

Stills