Ga naar inhoud
Ontroerend portret van de negentigjarige Minco die nuchter over haar schrijverschap praat, maar de emoties niet kan onderdrukken als ze praat over haar in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte joodse familie.
'Je hoeft helemaal niks beleefd te hebben om te kunnen schrijven. Het is gewoon een meevaller als je wél iets beleefd hebt.' Dat klinkt als een enorm understatement uit de mond van Marga Minco, die als enige van haar joodse familie de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Marga Minco (1920) was toen de oorlog uitbrak journaliste en columniste bij de Bredasche Courant. In deze korte documentaire praat Marga Minco daarover, over haar schrijverschap en de werkelijke gebeurtenissen die ten grondslag lagen aan haar oeuvre. In haar werkkamer illustreert ze het verhaal hoe ze aan deportatie ontkwam met foto's en documenten, waarbij ze laveert tussen relativering en ontroering en af en toe moet toegeven dat haar literaire werk en haar herinneringen door elkaar beginnen te lopen. Een sober maar ontroerend portret van de tijdens de opnamen negentigjarige Marga Minco, schrijfster van Het bittere kruid, die de oorlog niet uit haar werk wist te houden.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Productiebedrijf
Filmcompagnie Schmidt & Doebele
Omroep
VPRO TV
Distributie
Filmcompagnie Schmidt & Doebele

Titel: Marga Minco - De schaduw van de herinnering
Jaar: 2010
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.