Toen in 2001 de besmettelijke dierziekte mkz heerste, ruimde de overheid overal in Nederland vee. Ook in Kootwijkerbroek. De boeren kwamen er in opstand. Tien jaar later is hun pijn nog springlevend.

Rond 2001 werd Nederland opgeschrikt door de besmettelijke dierziekte mond- en klauwzeer (mkz). Op elk boerenbedrijf waar mkz werd geconstateerd, liet de overheid vee ruimen. Toen bij een kalfje in Kootwijkerbroek (gemeente Barneveld) mkz werd vastgesteld, liet Minister Brinkhorst er alle dieren afmaken. De veelal christelijke boeren, die de constatering wantrouwden, kwamen in opstand. Tien jaar later geloven gedupeerden en actievoerders nog altijd dat er nooit MKZ heeft geheerst in de streek. Lassche volgt vier betrokkenen die de hevige pijn nog altijd voelen. Veehouder Henk van den Brink: ‘Het gaat om het onrecht. Dat ze ongevraagd die koeien weghalen. Alles moest met grof geweld, net of wij de grootste criminelen waren.’ Lau Jansen (Stichting Onderzoek MKZ) deelt die mening: ‘Een ongelofelijke onbeschoftheid ten opzichte van de schepping!’ Hun emotionele verhalen worden door archiefbeelden van de opstanden en ruimingen begeleid.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
Evangelische Omroep (EO)

Titel: Mannenbroeders van Kootjebroek
Jaar: 2011
Duur : 58 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still