Een nukkige reclameman wordt in Afrika aangeklampt door een meisje dat zijn dochter claimt te zijn. Tijdens een road­trip leert hij het land en het meisje kennen, maar ook een andere kant van zichzelf.
De succesvolle, maar uiterst cynische commer­cial­regis­seur Frank Meut­stege wordt vijf­tien jaar nadat hij een film over Afrika maakte, gehuldigd in, jawel, Afrika. Hij háát het conti­nent dat hij conse­quent Mafrika’ noemt en probeert weer snel te vertrekken — ook al omdat zijn aanstaande bruid op hem wacht op een veiliger wereld­deel. Het loopt echter anders. Een vijf­tien­jarig Afrikaans meisje beweert Franks dochter te zijn. Ze smeekt hem mee te gaan naar de hut van haar moeder, waar hij destijds de film maakte. Met frisse tegenzin volgt hij haar tijdens een gevaar­lijke reis door het land. Frank wordt van zijn spullen beroofd (‘Erg vooro­ordeel­beves­ti­gend, vriend!’), maar leert ook zijn mogelijke dochter kennen en een warmere kant van zichzelf. In deze road­movie wordt de eeuwige cynicus ingepakt door Afrikanen waar hij in eerste instantie niets van moet hebben. Hij strooit zo kwistig met vooro­ordelen dat het komisch wordt. De prachtige land­schappen en vrolijke Afrikaanse muziek dragen bij aan de levens­lessen van dit nijdige personage.

Titel: Mafrika
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Publieksprijs (2008)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte