Poëtische, persoonlijke documentaire over het ontstaan van een bijzondere vriendschap tussen de jonge filmmaker die zijn moedertaal verloor en een oudere visserman die tijdens de Bosnische burgeroorlog zijn gehoor kwijtraakte.

De één verloor door zijn stotteren als kind zijn moedertaal, de ander raakte zijn gehoor kwijt tijdens de Bosnische burgeroorlog. In deze documentaire leren een filmmaker en een visser elkaar kennen rond een meer op de grens tussen Bosnië-Herzegovina en Montenegro. Er ontstaat een ontluikende vriendschap, ondanks hun spraak- en gehoorbeperkingen. Samen zoeken ze in deze tedere western naar manieren om te communiceren rondom de weidse stilte én woeste weersomstandigheden op het water. De camera speelt daarbij een essentiële rol.

De grens bereikt
Deze film is opgenomen in ons themaprogramma De grens bereikt op 24 september, met als voorfilm In Flow of Words (Eliane Esther Bots). In dit programma staan we stil bij oorlogssituaties die mensen uiteendrijven en tegenover elkaar laten staan. In de films die in dit programma centraal staan, slaan mensen op de vlucht of moeten ze kiezen tussen twee kwaden. Maar ze gaan ook over de opmerkelijke veerkracht en weerstand die mensen in oorlogssituaties mee kunnen dragen. Bij iedere film is een uitgebreid nagesprek met gasten die meer over het onderwerp van de film weten. De gesprekken worden geleid door journalist, programmamaker en debatleider Bahram Sadeghi.

In dit programma zijn te gast:
Regisseurs Eliane Esther Bots en Stefan Pavlović
Alma Mustafić: docent/onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht en Srebrenica-genocide overlevende.

Credits

Sound Design
Productiebedrijf
Stichting artTrace

Titel: Looking for Horses
Jaar: 2021
Duur : 1 uur, 28 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Thema: Identiteit, Maatschappij, Politiek, De grens bereikt
Editie: NFF 2022

Stills

Stills
Stills