Met interviews, archiefbeelden en ander historisch materiaal wordt de 'iconificatie' onderzocht van vier nieuwsfoto's die tot het collectieve geheugen zijn gaan behoren.
Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het naakte Vietnamese meisje dat ons vol brandwonden tegemoet rent na een bombardement met napalm. De foto is uitgegroeid tot hét icoon van de Vietnamoorlog eind jaren zestig. Waarom gaat de ene nieuwsfoto wel tot het collectieve geheugen behoren en de andere niet? Hoe kan een foto uitgroeien tot het symbool van een historische gebeurtenis? De regisseurs kozen vier onuitwisbare foto's - andere dan de Vietnam-foto - om het proces van 'iconificatie' te duiden. Ze spraken behalve met de vier fotografen, met een groot aantal historici, uitgevers en andere deskundigen, zoals David Lee Strauss, Adriaan Monshouwer, John G. Morris, David Turnley en Oliviero Toscani, op zoek naar antwoorden. Ook belichten ze de omstandigheden en de dagen zelf waarop de foto's werden genomen, met verrassend resultaat. De documentaire is gemaakt naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de World Press Photo.

Credits

Uitvoerend Producent
Camera
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR

Titel: Looking For An Icon
Jaar: 2005
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.