Docu­men­taire­portret van Alan Lomax (1905−2002), onver­moeibare verza­me­laar van folk­muziek, aan de hand van getu­igenissen van familie, vrienden, colle­ga’s en kenners van oude volk­sliedjes in heel Europa.
Alan Lomax (1905−2002) was de lied­jes­jager’. Zijn leven was gewijd aan het vast­leggen van volk­sliedjes voordat ze voor­goed zouden verd­wi­jnen onder invloed van de moderne muziekin­dus­trie. Als regis­seur Rogier Kappers hem in 2001 opzoekt in Florida, kort voor zijn dood, kan Lomax door een hersen­bloeding niet meer spreken. Kappers portret­teert hem daarom aan de hand van getu­igenissen van medew­erkers, familie en vrienden, en door middel van oudere inter­viewop­namen met Lomax zelf. Kappers benut ook de vele opnamen van volksmuziek die zijn gemaakt door Lomax en zijn medew­erkers. Rondreizend en filmend vanuit zijn busje, en met Lomax’ reisaan­tekeningen in voice-over, weet Kappers mensen terug te vinden die tien­tallen jaren eerder door Lomax zijn gereg­istreerd. Op een afgelegen Schots eiland vindt hij een vrouw die bijna vier­hon­derd liedjes uit haar hoofd kent. En in een klein Spaans dorpje wordt bij het horen van de oude opnamen opnieuw de doedelzak tevoorschijn gehaald en beginnen de aanwezigen, net als toen, te zingen.

Credits

Producent
Set geluid
Sound Design

Titel: Lomax the Songhunter
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 33 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Documentaire (2005)
Rogier Kappers

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte