Speelfilm, naar Maria Goos’ gelijk­namige feuil­leton in de Volk­skrant, over een verloskundige met schri­jver­sam­bities die haar trau­ma­tische jeugdherin­ner­ingen verw­erkt door het schri­jven van een dagboek.
Speelfilm, gebaseerd op Maria Goos’ gelijk­namige feuil­leton in de Volk­skrant, over het leven van de veer­tig­jarige verloskundige Anna Jongkind, gespeeld door Monic Hendrickx, die al sinds haar jeugd de ambitie heeft schri­jf­ster te worden. Hoewel haar familie niet in haar schri­jver­stalent gelooft, zet haar stagiaire Anna aan haar leven op papier te zetten. Annas voice-over vertelt het verhaal, heden en verleden lopen voort­durend door elkaar. Langzaam ontrafelen zich trau­ma­tische jeugdherin­ner­ingen waarin de onvoor­waardelijke liefde tussen moeder en kind een grote rol spelen. Al schri­jvende komt Anna erachter dat je om te schri­jven je leven op orde moet hebben, wat bij haar niet het geval is: haar jongste dochter dreigt aan lager wal te raken, haar huwelijk zit in het slop, ze maakt zich zorgen om de hartk­waal van haar oudste dochter en heeft aanvaringen met een verbit­terde invalide moeder. Via soms pijn­lijke en soms hilar­ische confrontaties weet Anna toch orde in de chaos te scheppen en weet ze weer waar­voor en voor wie ze leeft.

Titel: Leef!
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 48 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf winnaar

Beste Vrouwelijke Bijrol (2005)
Sophie van Winden

Gouden Kalf nominaties

Beste Mannelijke Bijrol (2005)
Ali Ben Horsting
Beste Vrouwelijke Bijrol (2005)
Sarah Jonker

Andere prijzen

MovieSquad Award (2005)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte