Speelfilm, naar Maria Goos' gelijknamige feuilleton in de Volkskrant, over een verloskundige met schrijversambities die haar traumatische jeugdherinneringen verwerkt door het schrijven van een dagboek.
Speelfilm, gebaseerd op Maria Goos' gelijknamige feuilleton in de Volkskrant, over het leven van de veertigjarige verloskundige Anna Jongkind, gespeeld door Monic Hendrickx, die al sinds haar jeugd de ambitie heeft schrijfster te worden. Hoewel haar familie niet in haar schrijverstalent gelooft, zet haar stagiaire Anna aan haar leven op papier te zetten. Annas voice-over vertelt het verhaal, heden en verleden lopen voortdurend door elkaar. Langzaam ontrafelen zich traumatische jeugdherinneringen waarin de onvoorwaardelijke liefde tussen moeder en kind een grote rol spelen. Al schrijvende komt Anna erachter dat je om te schrijven je leven op orde moet hebben, wat bij haar niet het geval is: haar jongste dochter dreigt aan lager wal te raken, haar huwelijk zit in het slop, ze maakt zich zorgen om de hartkwaal van haar oudste dochter en heeft aanvaringen met een verbitterde invalide moeder. Via soms pijnlijke en soms hilarische confrontaties weet Anna toch orde in de chaos te scheppen en weet ze weer waarvoor en voor wie ze leeft.

Titel: Leef!
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 48 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf winnaar

Beste Vrouwelijke Bijrol (2005)
Sophie van Winden

Gouden Kalf nominaties

Beste Mannelijke Bijrol (2005)
Ali Ben Horsting
Beste Vrouwelijke Bijrol (2005)
Sarah Jonker

Andere prijzen

MovieSquad Award (2005)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still