Epische, Engel­stalige verfilming van het gelijk­namige, legen­darische jeugdboek van Thea Beckman, waarin de heden­daagse Dolf terechtkomt in de dertiende eeuw, midden in een kinderkruistocht.
Epische, Engel­stalige verfilming van het gelijk­namige, legen­darische Neder­landse jeugdboek van Thea Beckman. Dolf wil graag terug in de tijd, om een beslis­sende pass in een voet­bal­wed­strijd over te doen. Hij stapt in de tijd­ma­chine waar zijn moeder aan werkt, maar hij vergist zich bij het intoetsen van de datum. Hij komt terecht in de dertiende eeuw, midden in een kruis­tocht van kinderen op weg om Jeruzalem te bevri­jden van de Arabieren. Als hij zich erbij heeft neergelegd dat hij niet meer kan terugk­eren, werpt hij zich op als beschermer van de kinderen, die onderweg aan de meest verschrikke­lijke beproevingen en bedreigingen worden onder­worpen. Hij gebruikt daar­voor zijn kennis en gebruiksvoor­w­erpen uit de eenen­twintigste eeuw. Gaan­deweg komt hij erachter dat de leider van de kruis­tocht, vader Anselmus, een dubbele agenda heeft. Onder­tussen doet zijn moeder, de weten­schapper die de tijd­ma­chine maakte, verwoede pogingen hem terug te halen. Bekroond met een Platina Film in 2007.

Titel: Kruistocht in spijkerbroek
Jaar: 2006
Duur : 2 uur, 4 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2007

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Speelfilm (2007)
Kees Kasander
Beste Montage (2007)
Herman P Koerts (NCE)

Gouden Kalf nominaties

Beste Production Design (2007)
Hubert Pouille

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2006)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte