Blij­moedige jeugdfilm over het negen­jarige meisje Bonnie en haar manisch depressieve moeder Lis, die met elkaar hun prob­lemen overwinnen.
Bonnie (Jesse Rinsma) is negen jaar en woont samen met haar moeder Lis (Carice van Houten). Lis is manisch depressief of, zoals Bonnie zegt, knet­tergek. Het meisje heeft geen prob­lemen met haar moeders vreemde buien en begrijpt niet dat er mensen zijn die vinden dat ze niet voor haar kan zorgen, ook niet als Lis’ steun en toev­er­laat, haar moeder, over­lijdt. Waar Bonnie soms wel prob­lemen mee heeft, is het feit dat ze geen broertjes of zusjes heeft. Omdat ze, ondanks de aanwezigheid van nieuwe vriend Cees (Daan Schu­ur­mans) de kans op gezin­suit­brei­ding min of meer uitges­loten acht, stelt Lis voor een huis­dier te nemen. Ze komt thuis met hun beider lievel­ings­dier: een olifant. Knetter is een vrolijke, kleur­rijke jeugdfilm die op lichtvoetige en blij­moedige wijze met het zware onder­werp manische depres­siviteit omgaat. De film won verschil­lende nationale en inter­na­tionale film­pri­jzen, waaronder die van zowel beste als belan­grijkste film op het Monte­v­ideo Inter­na­tional Film Festival for Chil­dren and Youth, het grootste kinder­film­fes­tival ter wereld.

Titel: Knetter
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 24 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf nominaties

Beste Mannelijke Bijrol (2006)
Edo Brunner

Andere prijzen

Publieksprijs (2006)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte