Blijmoedige jeugdfilm over het negenjarige meisje Bonnie en haar manisch depressieve moeder Lis, die met elkaar hun problemen overwinnen.
Bonnie (Jesse Rinsma) is negen jaar en woont samen met haar moeder Lis (Carice van Houten). Lis is manisch depressief of, zoals Bonnie zegt, knettergek. Het meisje heeft geen problemen met haar moeders vreemde buien en begrijpt niet dat er mensen zijn die vinden dat ze niet voor haar kan zorgen, ook niet als Lis' steun en toeverlaat, haar moeder, overlijdt. Waar Bonnie soms wel problemen mee heeft, is het feit dat ze geen broertjes of zusjes heeft. Omdat ze, ondanks de aanwezigheid van nieuwe vriend Cees (Daan Schuurmans) de kans op gezinsuitbreiding min of meer uitgesloten acht, stelt Lis voor een huisdier te nemen. Ze komt thuis met hun beider lievelingsdier: een olifant. Knetter is een vrolijke, kleurrijke jeugdfilm die op lichtvoetige en blijmoedige wijze met het zware onderwerp manische depressiviteit omgaat. De film won verschillende nationale en internationale filmprijzen, waaronder die van zowel beste als belangrijkste film op het Montevideo International Film Festival for Children and Youth, het grootste kinderfilmfestival ter wereld.

Titel: Knetter
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 24 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf nominaties

Beste Mannelijke Bijrol (2006)
Edo Brunner

Andere prijzen

Publieksprijs (2006)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still