Muzikale documentaire over de invloed van de Nederlands-Indische geschiedenis op de moderne popmuziek. Hoe toonaangevend waren thema’s als heimwee en worsteling met identiteit?
Tussen 1945 en 1962 keerden meer dan 350.000 Indische Nederlanders terug naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Onder hen vele artiesten die, ieder op eigen wijze, verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten. Door middel van interviews en archiefmateriaal uit zowel het koloniale tijdperk als van originele muziekoptredens, toont de film hoe Nederlands-Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren, ondertussen zoekend naar een eigen identiteit. Hun muziek bleek steeds het leidmotief.

Titel: Klanken van oorsprong
Jaar: 2018
Duur : 1 uur, 52 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2018

MuziekGeschiedenisMaatschappij

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.