Op ware gebeurtenissen gebaseerd drama met diverse verhaal­li­jnen peilt de stand van de multi­cul­turele samen­leving in Neder­land. Centraal voorval is het neer­schi­eten van een Marokkaans inbrek­ertje door een Hollandse agent.
De tweede speelfilm van Albert ter Heerdt, die eerder het kassucces Shouf shouf habibi! regis­seerde, stelt wederom de multi­cul­turele samen­leving centraal, maar dit keer met een ernstiger toon dan de komische voor­ganger. Alle verhalen zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen’ stellen de begin­ti­tels boven­dien. Het verhaal centreert zich rond de schi­et­partij van een Neder­landse agent op een inbrek­ertje van Marokkaanse origine: een nood­lottig of racis­tisch ongeluk’? Het voorval verbindt diverse verhaal­li­jnen en stelt zo de al dan niet gevorderde inte­gratie aan de kaak. Niet alleen van Marokkaanse zijde, maar ook van de Neder­landse kant. Kent de geves­tigde blanke orde eigen­lijk wel allochtonen? Het scenario zit vol met fraaie anek­dotes en gevatte oneliners. Er is een sterke, radi­cale rap én een geïn­te­greerde Marokkaan met Idols-ambities die Boudewijn de Groot zingt. De film toont gevarieerde staaltjes van achteloze discrim­i­natie en biedt en passant een ironische reflectie op immigrantenfilms.

Titel: Kicks
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 52 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2007

Gouden Kalf winnaar

Beste Muziek (2007)
Vincent van Warmerdam

Gouden Kalf nominaties

Beste Scenario (2007)
Albert ter Heerdt
Beste Vrouwelijke Bijrol (2007)
Eva Duijvestein

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte