Jeugdfilm over de twaalf­jarige volk­sjongen Kees Bakels die wegvlucht in zijn fantasie om helden­daden te verrichten. Special effects en kleur­rijke beelden contrasteren de droomw­ereld van Kees met de grauwe realiteit.
Getrouwe verfilming van de gelijk­namige, deels auto­bi­ografische, klassieker van ex-schoolmeester, vakbondsman en politicus Theo Thijssen (1879−1943). Hoofd­per­soon is de twaalf­jarige schooljongen Kees Bakels (Ruud Veltkamp, die ook Kruimeltje speelde), zoon van een schoen­maker uit de Amster­damse Jordaan rond 1895. Tegen een historisch décor volgt de film het gevoel­sleven van de zach­taardige volk­sjongen die wegvlucht in zijn fantasie om daar allerlei helden­daden te verrichten. De omstandigheden dwingen hem hiertoe: zijn vader sterft, het economische klimaat verslechtert en hij is verliefd op zijn klasgenootje Rosa. Kees de held’ behoedt Rosa voor een ongeluk, foetert zijn vrekkige grootouders uit en verslaat de gymleraar met schermen. Voor de over­scha­keling van de werke­lijkheid naar Kees’ droomw­ereld wordt gebruik gemaakt van special effects en kleur­rijke beelden die contrasteren met de grauwe realiteit. Meester Hans Kesting vertelt het verhaal via een voice-over met een ironische onder­toon, zoals Thijssen ook in zijn verhaal gebruikte.

Titel: Kees de jongen
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 36 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2004

Gouden Kalf winnaar

Beste Muziek (2004)
Mark van Platen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01