Gestileerd portret van de geliefde Spaanse zanger Joaquin Sabina, groten­deels vanuit het perspec­tief van zijn vrienden. Zij kwamen voort­durend bij hem over de vloer, totdat hij een hersen­bloeding kreeg.
Ze dragen zijn huissleu­tels nog steeds bij zich, de oude vrienden van Joaquin Sabina. Ook al liet deze in het hele Spaanstalige gebied geadoreerde Madrileense zanger toch al jaren geleden het slot van zijn deur veran­deren. Na de hersen­bloeding die hem in 2001 trof, verdroeg Sabina de tien­tallen vrienden die zijn deur plat liepen opeens niet meer. Voor hen een hard gelag, blijkt uit de inter­views die regis­seur Ramón Gieling met ze heeft. Net zoals in Giel­ings eerdere docu­men­taires is er voor de inter­views een filmische vorm bedacht, die conse­quent wordt toegepast. Hier komen vrienden en ex-geliefden aan het woord in een minu­tieus gere­con­strueerde kopie van de huiskamer waaruit ze verstoten zijn. In de echte huiskamer leefden ze erop los zonder na te denken over de risi­co’s voor hun gezond­heid. Sabina zelf wordt gefilmd bij zijn optreden in de Madrileense arena waar hij zo graag het stieren­vechten bewon­dert. Hoe diep zijn muziek mensen raakt, blijkt uit de beken­tenis van een nation­al­is­tische Spaanse: ze vindt hem een smerige, rooie hond, maar kan al zijn platen dromen.

Credits

Uitvoerend Producent
Sound Design
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
NTR
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Joaquin Sabina - 19 días y 500 noches
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 23 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2008)
Ramón Gieling

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01