Het gezicht van violiste Janine Jansen weerspiegelt iedere emotie in de muziek. We gaan met haar op reis, ontdekken het geheim van haar talent en zien hoe ze als product in de markt wordt gezet.
Janine Jansen is de meest gedownloade klassieke artiest, zo leren we uit dit filmportret waarin we de geliefde en succesvolle violiste uit Soest volgen langs opnamestudio's en concertpodia. Het hectische leven van iemand die tot de wereldtop behoort. Toch is ze nog steeds even onbevangen en spontaan. Zo rolt met haar ogen, steekt haar tong uit, is verrast en fronst bezorgd. Als ze tijdens een opname van Beethovens vioolconcert naar het orkest luistert zien we haar minutenlang in close-up. Iedere emotie in de muziek komt op haar gezicht tot leven. Voor haar eerste aanzet spant ze haar spieren, als een jager die zijn prooi besluipt. Collega's uit de muziekwereld doen een boekje open over haar talent. Zelf wil ze liever niet weten hoe ze het doet, bang dat het dan niet meer gaat lukken. Bijna gebeurt dat bij de opname van Bachs intimiderende Chaconne. Inzet en perfectie blijken de sleutel. Intussen bereiden anderen de lancering voor van de eenmalige glossy Janine. Want Janine Jansen is ook een product dat je 'vermarkten' kan.

Credits

Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR TV
Distributie
A-Film Distribution

Titel: Janine
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 39 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire) (2010)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still