Elf ooggetuigen, mannen en vrouwen, soldaten en burgers, vertellen over de meidagen van 1940 in Rotterdam. Archiefmateriaal ondersteunt de verhalen over gevechten en het bombardement.
Elf ooggetuigen vertellen in talking heads-interviews over het begin van de oorlog in Rotterdam, van het uitbreken op 10 mei tot het vernietigende bombardement op 14 mei 1940. 'Hier komen ze toch nooit,' dacht de destijds achttienjarige marinier. 'Nou, ze kwamen hoor. En hoe.' Een toen 21-jarige soldaat vult aan: 'Die wisten al wat mensen doodschieten was. Maar wat wisten wij nou?' Ze spreken over de indruk die brandbommen, watervliegtuigen en parachutisten maakten. En over de slachtoffers die vielen en die ze op straat voorbijliepen. Archiefbeelden tonen de brandweer, de marcherende Nederlandse soldaten, de aanval en de verwoesting. Een voice-over leest voor uit brieven die Duitse soldaten in die tijd naar huis schrijven, bij hedendaagse luchtopnamen van de vlucht richting Rotterdam. Een toen vijftienjarige Duitse scheepsjongen van een Nederlands vrachtschip vertelt (in het Nederlands) hoe hij werd opgepakt. De periode noemen de geïnterviewden, mannen en vrouwen, soldaten en burgers, 'onwezenlijk', 'spookachtig', 'bizar' en 'een hel'.

Credits

Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Diafragma Films
Omroep
RTV Rijnmond
Distributie
Diafragma Films

Titel: In mei - Rotterdam 1940
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 11 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.